Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2022 10:57 - 24.3.22
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 1093 Коментари: 4 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


image
            
              
                               ЗНАНИЕТО, КОЕТО СПАСЯВА ПРИ БУРЯ


Стара ориенталска притча разказва как един духовник, който бил собственик на лодка, поканил селския учител на разходка в морето. Учителят, излегнат в лодката под синьото небе, запитал духовника: „Какво ще е времето днес?“ Духовникът установил посоката на вятъра, погледнал слънцето, сбърчил вежди и отговорил: „Ще имаме буря“. Ужасен от този отговор, учителят направил гримаса и казал критично на духовника: „Никога ли не си учил граматика? Не се казва „Ще имаме буря, а ще има буря“. В отговор на този упрек духовникът само повдигнал рамене: „Какво ме е грижа за граматиката?“ Учителят бил доста объркан. „Не знаеш граматиката?Тогава половината ти живот е отишъл на вятъра“. Както и бил предсказал духовникът, тъмни облаци се появили на хоризонта, силен вятър подгонил вълните и лодката се заклатила като орехова черупка. Вълните заливали лодката с планини от вода. Тогава духовникът попитал учителя: „Учил ли си се някога да плуваш?“ Учителят отговорил: „Не, защо ще трябва да се уча да плувам?“. Засмян, духовникът отвърнал: „В такъв случай целият ти живот отива на вятъра, защото лодката ни ще потъне всеки момент.“

В днешния век може да се каже, че всички пътуваме в море от информация и знания в най-различни области – естествени науки, технологии, религия, политика, спорт и т.н и т.н, и мнозина имат претенции за себе си, че са много добре информирани и знаят всичко, което е най-важно. Според горната притча обаче има най-общо два вида знание: такова, което прави хората да се издигат пред другите като по-компетентни; и друго, което е спасително в ден на изпитание. Но кое знание те прави да се научиш да плуваш и ще те избави?

Още преди две хиляди години Христос се обръща към хората с призива – „Горделивецо, защо гледаш съчицата в окото на брата си, а не виждаш гредата в твоето око?“ Към какво призовава Той – че онзи , който отправя око първо навън от себе си – към недостатъците на другите, към несъвършенствата на този свят – все към околния свят, се развива в гордост, а който търси да се вглежда в себе си и да разпознава гредите и грешките си, ще може да се пребори и с външния свят. Тези думи обхващат и вида знание, към което човек се стреми, вида религия. Днес има много учения и религии, които развиват идеи основно за устройството на светa – за това кой го управлява, как го управлява, за исторически етапи, за минало, за бъдеще, за добро, за зло, но развиването на умението да премахваш гредата първо от собственото си око не е привлекателна област за повечето от тях. Това прави знанието им като знание за граматика в ориенталската притча. Умението да плуваш и оцеляваш в условия на буря е свързано с око, което е насочено навътре към себе си – да разчиства онова, което в сърцевината на човека пречи, измъчва и е болестотворно, да си пo-критичен съм себе си. Истинската медитация не е просто молитва, не е  престояване на тишина и отърсване от всичко тъмно и натоварващо и призоваване на енергия, а размишление, наблюдение, търсене на поука, борба за мъдрост. Неслучайно от най-древни времена в свещените текстове се говори за трупане на мъдрост и хората, пожелали мъдростта на първо място – като цар Соломон, са хора, които Бог е благословил във всичко останало. В Притчи на Старият завет се казва – “Главното е мъдрост, затова придобивай мъдрост. И при всичко, що си придобил, придобивай разум” /Притчи 4-7 /, като мъдростта е спомената и като едно от блаженствата, обещани на хората: “Блажен оня човек, който е намерил мъдрост, човек, който е придобил разум” /Притчи 3-13/. В българския тълковен речник обяснението на думата мъдрост е благ разум. Това ще рече придобиване не просто на разум, а на БЛАГ разум – който лекува, който дава изход, път, утеха. Но няма лечение и утеха, ако човек не види и не осъзнае, че в него има болни места за лекуване. Ако вижда само своите успехи и достойнства, които са факт, няма да наклони никога ухото си към мъдростта.

Неслучайно още в древни времена във всяка народност дечицата биват закърмени с приказки – защото там има не просто знание, а мъдрост – благ разум, изказан увлекателно и вълнуващо. Там злото идва към героя и победител става онзи, който тръгне по пътя на мъдростта. И това е път. Приказките много често са дълги и увлекателни, защото пътят на мъдростта не е магистрала, която да изминеш със светкавична скорост и всичко да ти става бързо и лесно, но преминаваш през много перипетии и етапи на трупане на благ разум, биваш изпитван дали ти самия практикуваш благ разум, ти се движиш като в спирала, казано на мистичен език – избираш тесния път, който малцина намират.

Днес мнозина, които се занимават с наука, забравят, че тя е възникнала и съществува, защото се е вярвало в Разумен дизайн и Творец, сътворил свят, в който действат закони и взаимовръзки, които да се откриват и разучават. И това разкриване си остава предизвикателство за ограничения човешки ум за поколения напред. Много открития са били плод на вярата и вдъхновението на тези учени – Нютон, Блез Паскал, Луи Пастьор, хора разглеждали  природата и творението като Евангелие, което има своето послание. Михаил Ломоносов – откривател на закона за запазване на материята, основател на физикохимията, професор по химия, пише: „Природата е в някакъв смисъл Евангелие, което гръмко проповядва творческата сила и величие на Бога“.

И така, дори и да знаеш много неща  за света – за доброто, за злото, за устройството му, но не ги свържеш с поука за себе си, ако не си верен на себе си да изследваш благия разум конкретно за теб, а дадеш власт на страховете и бурята да те поведат и обърнат твоята лодка, ти ще преминеш, без да научиш най-важните въпроси и отговори: Какво наистина има вътре в теб? Ти кой си? Какво се иска от теб? И както казва старият духовник: „В такъв случай целият ти живот ще отиде на вятъра!“

      Автор: К. Могиларска

    
          изт: http://eklekti.com

 




Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. batogo - !!!:))) Благодарен съм ти и за тази мъдра притча, Еми1!
24.03.2022 11:24
Благодарен съм и на автора К. Могиларска, за мъдрата трактовка и перфектните изводи, направени върху притчата и за съвършеното заключение на М. Ломоносов, че "Природата е в някакъв смисъл Евангелие, което гръмко проповядва творческата сила и величие на Бога".
Светли и благодатни дни, Еми1!
цитирай
2. emi1ts - Благодаря Огнян!
24.03.2022 11:32
batogo написа:
Благодарен съм и на автора К. Могиларска, за мъдрата трактовка и перфектните изводи, направени върху притчата и за съвършеното заключение на М. Ломоносов, че "Природата е в някакъв смисъл Евангелие, което гръмко проповядва творческата сила и величие на Бога".
Светли и благодатни дни, Еми1!

И за мен е ценно и вярно казаното от авторката и много близо до моите разбирания по тези важни теми като част от живота и тълкуването на неговия смисъл.Надявам са да са от полза и за други!Светли и благодатни дни и на теб Огнян!
цитирай
3. donchevav - Пристрастна съм към граматиката, ...
24.03.2022 14:47
Пристрастна съм към граматиката, както математикът е пристрастен към своите формули, а физикът и химикът - към научните закони. Сигурно има значение дали знанието е за развитие, или за оцеляване. Не можем да бъдем всички рамбовци и да живеем като в сървайвър:)
Но авторката е права - едно малко умение може да ни спаси, когато животът ни е заложен на карта. Мъдрост... благ разум... благоразумие. Да, сигурно има връзка. И да, науката с нейните закони не подменя природните такива, не оспорва божествената цялост и смисленост на естеството, напротив, утвърждава ги.
Което едва ли ни дава право да ги противопоставяме или градираме по значимост.
Със сигурност знам само едно - нищо не е по-добро от мира, без него всичко е безсмислено. Защото в мига, когато осъзнаеш, че край теб се взривява ракета, всяко знание е безсмислено - остава ти само да се молиш на Бог да те отмине горчивата чаша. Макар че тя не отминала дори любимия Син Божи... Война... Безсмислено зло... Разорение и смърт... Буря, срещу която не можем нищо да сторим, можем само да се молим и да се надяваме на нечий благ разум.
Благодаря за интересния и различен текст.
Поздрави, Еми!
цитирай
4. emi1ts - Благодаря мила Вени!
24.03.2022 21:47
Разбираемо е да е така!Тук този пример е даден за да може да се обясни по добре за какво знание става въпрос.И аз ще си позволя да твърдя,че има много хора които гледат на компетентността си като по важна от употребата на знанията за решаване на проблемите си и тук не става въпрос за оцеляване а за начин на живот.Дали успява човек да използва компетенциите си за да бъде полезен за себе си и другите.Мога да кажа ,че за мен е особено важно човек да умее да развива и използва тази разумност в живота си.Това е моят начин на мислене по тази тема.
Напълно те подкрепям - най важното е да има мир.Хората в 21 век да успяват да се разбират без агресия.За съжаление това е по- скоро пожелателно за момента но е ценно да запазим надеждата и вярата си в човечеството.Все пак сме оцелели доста векове въпреки всичко!Хубави дни мила Вени!Прегръдки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1737598
Постинги: 587
Коментари: 3971
Гласове: 30970
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930