Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2016 09:16 - 09.07.2016
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 2131 Коментари: 4 Гласове:
14

Последна промяна: 09.07.2016 09:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Несъмнено възгледите и убежденията,които имаме за момента в живота си са важни и определят какви ще са мислите и действията imageни!Променяйки се ,със сигурност подлагаме и тях на преразглеждане. За това,според  мен е ценно и важно до голяма степен да сме убедени,че това са правилните принципи за този момент от живота ни.Ето принципите на Д-р Стивън Р. Кови,които може да ви харесат.
Самият той твърди ,че са общовалидни ,важат за всеки и за всяка сфера от живота!

Д-р Стивън Р. Кови е международно признат авторитет в областта на лидерството, преподавател, писател, организационен консултант, съосновател и заместник-председател на компанията FranklinCovey. Автор е на „Седемте навика на високоефективните хора“, смятана за най-влиятелната книга в бизнес литературата за последните сто години. От нея са продадени почти 20 милиона екземпляра и тя продължава да бъде бестселър дори сега, двадесет години след издаването й.

 
 Д-р Кови получава магистърска степен от Харвардския университет и докторска – от университета „Бригам Йънг“, където преподава организационно поведение. В продължение на повече от четиридесет години той учи милиони хора, включително президенти на държави или големи корпорации, на преобразяващата сила на принципите, управляващи личната и организационната ефективност. Двамата със съпругата му живеят в района на Скалистите планини, в щата Юта.  image

Източник: http://kibea.net/bg/                           



                Правилните                                                                          принципи  
Това е урок по лидерство от Стивън Кови. Той се отнася до принципите, до правилните принципи. А ние разбираме, че са правилни, ако са в синхрон с естествените закони в живота. Те са в основата на етиката на характера и водят до дълготраен успех. Ето защо:

„Принципите са като морски фарове, които ръководят човешкото израстване и спомагат за постигането на щастие. Правилните принципи са естествени закони, които не могат да бъдат нарушавани и за разлика от субективната действителност на личните ни парадигми, представляват тъканта на “обективната реалност”, която не се влияе от това, което си мислим за нея. Тези принципи са част от всяка утвърдила се религия, социална философия или етична система. Те са очевидни и могат лесно да се докажат от всеки индивид, защото са част от човешкото съществуване, съзнание и съвест. Такива са:                                                             image

  • Принципа на справедливостта
  • Принципа за цялостност и честност,който е основа на доверието
  • Принципа за зачитане на човешкото достойнство
  • Принципът за дълга и служенето
  • Принципа за доброто качество и съвършенството
  • Принципът за човешкия потенциал и за растежа – че можем да се развиваме непрекъснато и да усъвършенстваме своите качества и таланти и на усилията, свързани с това
  • Принципът на търпението, полагането на грижи и окуражаването.

Принципите не са практики. Докато практиките са ситуативно специфични, в зависимост от обстоятелствата, принципите са дълбоки фундаментални истини, които имат универсално приложение. Те се отнасят за индивиди, семейства, частни и обществени организации от всякакъв вид. Когато тези принципи се превърнат в навици, те помагат на хората да създават огромно разнообразие от практики в зависимост от конкретните ситуации.

 Принципите не са и ценности – бандата крадци може да споделят еднакви ценности, но те са в разрез с тези основни принципи. Принципите са територията, ценностите са картите – когато ценим правилните принципи, ние разполагаме с истини – познание за нещата такива, каквито са. 

Принципите са насоки на човешкото поведение, които имат доказана стойност. Те са основни. В същината си са неоспорими, защото са очевидни. Един от начините да аргументираме очевидността на принципите е просто да си представим колко абсурдно би било някой да живее ефективен, пълноценен и щастлив живот, основавайки се на противоположните принципи – нечестност, измама, посредственост, дегенерация, безполезност.

Колкото повече нашите карти иimage парадигми се доближават до тези принципи и естествени закони,толкова по-точни и функционални ще бъдат те.“      Стивън Кови
                                                                                                                                                        
изт:futurist-hr.com




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valeska - Привет, Еми!:)
09.07.2016 12:43
Ценностите са онези морални стойности, които определят дали едно нещо е важно за нас или не.
цитирай
2. emi1ts - Благодаря Вал!
09.07.2016 13:12
Да!Ценностите и принципите ни са важни и определящи какви личности сме!
Добре е да имаме това предвид и да обмисляме внимателно, когато вземаме решения по тези фундаментални въпроси!Хубав ден Вал!
цитирай
3. mt46 - Поздрав!...
09.07.2016 21:36
Хубави принципи, но малцина ги спазват...
Благоприятна вечер и свежи дни!...
цитирай
4. emi1ts - Благодаря!
09.07.2016 22:03
mt46 написа:
Хубави принципи, но малцина ги спазват...
Благоприятна вечер и свежи дни!...

Важно е,според мен да се говори ,да се припомнят методите и начините,чрез които могат да се постигат значими позитивни промени към по-добър живот,чувство на удовлетвореност и щастие!Въпрос на избор и воля за прилагане в живота на тези полезни истини!Хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1740215
Постинги: 587
Коментари: 3971
Гласове: 30985
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930