Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2015 16:15 - 12.01.2015
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 2262 Коментари: 5 Гласове:
17

Последна промяна: 12.01.2015 16:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                           
  imageВчера имах възможността да гледам поредния епизод  на предаването "На   светло" с Люба Кулезич! В началото , в  първите десетина минути тя направи едно много впечатляващо обяснение и тълкувание на смисъла на най-често произнасяната фраза свързана с атентата в Париж:   "Je suis Charlie" в превод:"Аз съм Шарли"
                                                                 
     
 БЪДЕТЕ ЧАРЛИ! 

МАЛКАТА НЕДЕЛНА ПРОПОВЕД НА ЛЮБА КУЛЕЗИЧ
„НА СВЕТЛО” 142 епизод
11 януари

Един наш зрител, Теодор Гюровски е написал следното на фейсбук страницата ни. Направи ми впечатление и затова реших да го прочета и на тези, които не ползват фейсбук. „Искам да предложа по-различен прочит на начина, по който да бъде произнасяно името на печално известния парижки седмичник „Шарли”. В Уикипедия не пише за произхода на „Шарли”, но когато става дума за хумористично издание, връзката с името на Чарли Чаплин е очевадна. В подкрепа на това твърдение е излъчването на филми на великия комик по телевизия „Арте” в петък. Французите произнасят името му именно така – Шарли, защото на френски CH се чете като Ш. Но произнасянето на това безсмъртно име по френски извън Франция отнема от съдържанието и от посланието на заглавието драстично. Вчера дочух баща ми /който знае френски/ да обяснява на майка ми, че „Шарли Ебдо” било името на някакъв карикатурист. Това ми се струва несправедливо. Да кажа „неточно” ще е меко. Нека имената на френските творци, които бяха превърнати в мъченици, да стоят гордо до името на техния духовен патрон. Те го заслужават.” Да ви призная, и на мен ми мина през ума, че когато всички телевизии с изключение на СКАТ си лепнаха на екраните надписа „Je suis Charlie”, по-добре да го бяха превели „Аз съм Чарли”. Така по-бързо щяхме да проумеем какво в човешкия дух разстреляха двамата бойци на Ал Кайда, когато нахлуха в редакцията на изданието миналата сряда. Те екзекутираха правото да се смеем. Смехът не винаги е добродушен, той може да бъде хаплив или дори ехиден, може да бъде гръмогласен и да изглежда дори невъзпитан в очите на пуританите. Но той винаги е на страната на свободата и винаги срещу всяка форма на фанатизъм, страх или фалшиво лицемерие. Сетих се за един от най-големите филми на всички времена. „Великият диктатор” на Чарли Чаплин. Това е най-жестоката и същевременно изтънчена пародия на Адолф Хитлер и Бенито Мусолини, когато са били на върха и от тях е треперел светът. Малко хора обаче знаят, че Чаплин е започнал работа над филма през 1939 година, когато Сталин и Хитлер с взаимна симпатия са се договаряли да нападнат Полша и да си я поделят. Чаплин пуска на екран „Великия диктатор” през 1940 г. Тогава Щатите още не са и мислили да влизат във война с Германия и са се отнасяли доста сдържано към агресивните намерения на Хитлер спрямо Европа. Искам да кажа, че когато е бил замислен и излиза пред публика „Великият диктатор” е бил един неудобен за политическите върхушки филм. Смятан е за прекалено провокативен и ляв. Признат е за пророчески само година-две по-късно, когато Втората война стига до Америка. Самият Хитлер е бил бесен, когато го видял. Той искрено пожелал Чаплин да бъде наказан със смърт. Няма по-нагледно доказателство за освобождаващата сила на хумора и на смеха от онази сцена, в която Чаплин, имитирайки Хитлер почти едно към едно произнася една от истеричавите му речи на напълно измислен немски език. Поздравявам ви с нея.   

https://www.youtube.com/watch?v=Z4UhJpviVYg

Залагам на способността ви да правите актуални сравнения със злободневни псевдогерои, готови да прострелят всеки, който чрез слово и образ прозре алчната им, но дребнава природа.



                                               източник:facebook"На светло с Люба Кулезич"



Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Според мен
12.01.2015 18:06
сравнението на "Шарли ебдо" с гениалния Ч. Чаплин е доста пресилено, изкуствено, неудачно...
Лека вечер!...
цитирай
2. emi1ts - Благодаря!
12.01.2015 18:31
mt46 написа:
сравнението на "Шарли ебдо" с гениалния Ч. Чаплин е доста пресилено, изкуствено, неудачно...
Лека вечер!...

за споделеното мнение!В случая мисля,че Люба Кулезич е интелигентна личност
на чието мнение мога да се доверя и до голяма степен го подкрепям!
цитирай
3. mt46 - А
13.01.2015 12:23
какво е мнението ти за карикатурите на "Шарли ебдо"?...
цитирай
4. mt46 - Ето позицията на Люба Манолова -
13.01.2015 12:25
http://lubamanolova.info/komentari/2015/3035-sharli-ebdo-krivoto-ogledalo-na-satirata
Чудовищно е, да се разстрелват хора, нечувано зверство е да се потопи в кръв една редакция, хладнокръвно да се разстреля полицайка, и след нея още четири жертви в магазин за хранителни стоки.

Досега гледахме в новините как джихадисти екзекутират пленници в Африка, на 7 януари – екзекуциите се проведоха в Париж в един ужасяващ тридневен ад.

От едната страна имаме предупреждение на алжирските специални служби до френските за бъдещ атентат, имаме и проследяване на убийците от френските спецслужби, което проследяване е прекратено неизвестно защо.

От другата страна имаме списание, не толкова известно, със замиращ тираж, посредствени и спорни по позиция и стойност карикатури, но със силен антирелигиозен подтекст. Антирелигиозен, стигащ до обиден присмех и бруталност.

Терористите излизат от колата си, за да разстрелят полицайСледва нахлуване и безогледен разстрел в „Шарли Ебдо”, който след като редакцията бе потопена в кръв се пренесе по улиците на Париж.

Докато най-накрая френската полиция изтрезня и се втурна да залови убийците и докато ги преследваше в интернет започнаха да се предлагат фланелки с карикатури на хумористичното списание „Шарли Ебдо”, единични бройки карикатури на невиждана цена с петцифрено изражение.

Докато Париж се тресеше от ужас, някой съобщи, че тиражът на западащото сатирично списание ”Шарли Ебдо” може да стигне до 1 милион тираж! А труповете на жертвите не бяха изстинали!

Човешкият живот е незаменим и единствен. Страшно е върху кръвта на жертвите от 17 показни екзекуции да чуем, че се увеличава тиражът на едно западащо списание. Страшно и пошло. Противно е и жалко.

Парамедици и полицаи пренасят тежко ранен към линейкатаежко ранен Аз лично не вярвам, че убийците на карикатуристите от „Шарли Ебдо” някога са купували от павильона, следили и чели списанието. По-скоро ще се съглася, че това са го вършили тези над тях, които са ги изпратили да убиват поголовно и брутално посред бял ден в центъра на Париж. Причини? Колкото щеш – като се започне от това да се всее ужас и страх в Париж, като се премине през версията за обида на фанатизирани ислямисти и се стигне до самият Франсоа Оланд, който имаше изявления, че Москва няма да анексира Източна Украйна и че санкциите на Запада спрямо Русия трябва да бъдат отменени.

Оттук нататък времето ще даде верния отговор – ще наблюдаваме действията на френския президент Франсоа Оланд!

Западащо списание, с неприемливи, поне за мен карикатури на Исус, Мохамед – няма как да ме накара да се възторгна от съдържанието му. Тъжно и провокативно мерзко е да се рисуват арогантно подигравателно религиозни водачи – неприемливо е, и резултатът не закъсня.

Не може да бъде свобода на словото една арогантна карикатура, която брутално обижда и се гаври с нечия религия. А ако беше карикатура на детско порно – също ли щяхме да слушаме приказки за свобода на словото? „Шарли Ебдо” имаше свободата да се гаври с религии и религиозни водачи, „свобода” която работещите в него си избраха. На фона на непрекъснати заплахи, на фона на ужасяващи екзекуции в Африка на пленени американци, французи, сред които имаше и журналисти.

Карикатура на Малкия Иисус на корицата на Как може по друг начин да коментирам карикатурата за Малкия Иисус, който изпълзява от разчекнатата Майка Божия? Примитивизъм, който граничи с пошлостта и гаврата.

Професионална смелост ли е да свеждаш до примитивната, пошла, даже цинична ирония гаврата си да обиждаш провокативно някого за религията, която изповядва? И това е свобода на словото може би?

Има граници, които не бива да се прекрачват и когато те се пренебрегнат – става страшно. Още повече, че журналистите в”Шарли Ебдо” са знаели, че карикатурите им са обидни и рискови за редакцията и самите тях. Имало е заплахи, имало е палеж – и въпреки това списанието продължавало да пуска карикатури в типичния си арогантен стил.

Да нарисуваш Мохамед и да поставиш надпис „Коранът е лайняна работа” – това творчество ли е, позиция ли е или обикновена брутална гавра?

Не съм чува или чела досега арогантността, бруталността, които подиграват нечия религия да са отъждествяват с висок професионализъм, но знам, че гаврата и пошлия до бруталност цинизъм рано или късно водят до кръв. Нима работещите в „Шарли Ебдо” не си даваха сметка какво може да струва техния примитивен хумор?

Не мога да приема и въодушевлението на родните медии, от които 90 на сто са официози – точно те да тръбят за свобода на словото?!

И какво се случи? След като списанието бе с чувствително паднал тираж и се е очаквало да спре да излиза – след като се проля кръвта на 12 души – тиражът на следващия брой е обявен – 1 милион!

Не е ли брутално върху кръвта на разстреляните журналисти да се гази и вдига тираж? Да се продават фланелки, карикатури на бройка за петцифрена сума в долари?

Бих сменила името на това издание, защото с 12-те ковчега на журналисти и служители то удари последния звънец от своя живот.

Не бих издавало вече списание „Шарли Ебдо”, което ще се свързва и със смъртта на една полицайка, както и четирите жертви от магазина в едно предградие.

Друг въпрос е дали за карикатури трябва да се разстрелва, дали заради карикатури трябва Париж три дни да е във война неизвестно с кого, а още по-неизвестно докога ще продължи.

Съжалявам за жертвите съжалявам за близките им, не приемам разстрела като позиция. Убийствата ли трябва да ни убедят как да се отнасяме към хората с различна религия?

И дали Корана учи хора да убиват хора?

Нито Корана, нито християнството учат хора да отнемат живота на хора, а историята ни е оставила планини от трупове в името на двете религии.

Религиозното различие е личен избор, но в 21 век да се налага смърт заради една или друга религия – дотук ли доведохме развитието на цивилизацията ни?

Или отговорът е най-простият и до болка познат: Всичко е пари, всичко е заради пари?
цитирай
5. emi1ts - Благодаря!
13.01.2015 15:01
Аз също обмислях да напиша моето лично мнение /като коментар/,защото виждам ,чета различни версии и разсъждения по тази тема!
Моето лично мнение е ,че сатира трябва да има!На повечето от нас не ни допада чуждо мнение което критикува недостатъците ни!Според мен обаче това да ти помогнат да се видиш отстрани е полез но и градивно!Най-вече за хора,които имат жела ние да се променят и развиват!
Това,че френските журналисти са прекалили явно със сатирата,за мен не значи ,че трябва да осъдим сатирата въобще!Както посочва Люба Кулезич има велики комици които са помогнали на обществото да погледне негативите си отстрани!Тук пак се опира до интелектуално ниво и желание за поло жителна промяна!
Другото ,което се опитват много хора да вкарат в това,което се случи за мен е политика и аз не се наемам нито имам желание да се включвам в такъв грозен дебат!За съжаление създателите на тези вече печално известни карикатури не са между живите за да изкажат мнение по този въпрос!Аз също дълбоко съжалявам че една сатира каквато и колкото да е остра ,доведе в днешно време до тези грозни изстъпления и политически интриги!Това е показателно за обществото ни и света като цяло!
Поздрави!Приятен ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1733875
Постинги: 586
Коментари: 3969
Гласове: 30945
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930