Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2014 22:50 - 02.10.2014
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 1327 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 03.10.2014 10:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
     
   За най- голямо съжаление- у нас отново трагедия!

  В. Радев за Фрог: Имало е десетки тона  повече взрив от допустимото



В цеха в Горни Лом е имало десетки тона взрив повече от допустимото. Това каза през Фрог нюз бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев. Той е бил един от малцината, които днес са влезли максимално близо до зоната на трагедията.


 

Когато влязохме видяхме, че тези два цеха ги няма.  Разрушени са изцяло на ниво нула. Включително има и кратери, не големи, но има. Включително с бетонните плочи надолу. Това означава, че там е взривено голямо количество взривно вещество. Вътре е имало десетки тона взривни вещества. Мястото, откъдето минахме, не намерихме човешки останки. Взривът е бил много голям и лично се съмнявам дали може нещо да се открие, предположи Радев. По думите му основната причина за трагедията е неспазване на технологията и натрупване на нерегламентирани количества взривно вещество. Това е станало не по правилата и предписанията. Тепърва ще се нищи откъде е тръгнал взрива, ако изобщо може да се установи това. Изводът отсега е, че на място е имало взрив, който не е трябвало да бъде там. Имало е проверки и предписания. Някои от тях са били изпълнени, но други не. Имало е забележки към организацията на производствения процес. Не мога да кажа дали има пряка връзка между предписанията и това, което се случи, уточни той.  По повод твърденията, че гръцките мини са много по-опасни от съветските Радев обясни: Няма по-опасни и по-малко опасни мини. И едните и другите са опасни. Опасен е въобще процеса на утилизация. Той дори е по-опасен от процеса на създаване на такива изделия. Тези мини, които са били във фабриката, са били стари. Доколкото знам и в други предприятия има такива мини. Става дума за дългогодишен договор , хората са работели, имали са документация за него. Изненадващо е защо се е случило и не можем да гадаем.

 

Това, което направило впечатление на бившия зам.-министър е факта, че на място е имало трима специалисти. Те  са високо квалифицирани. Изпълнителният директор, има такова образование, шефът на завода за утилизация Мирослав Чернев също.  Завършил е в Шуменското училище, много подготвен, работил е в базата в Челопечене. Сред загиналите е и другият експерт-директорът на предприятието-Милен Митков. Той също е завършил в Минно-геоложкия институт такава специалност. Нямаме никакви забележки към квалификацията на ръководството. Незнам дали е така и с хората, които са работили на по-ниски нива. Бащата на загиналия Милен-Валери Митков беше тук, не искам да коментирам в колко тежко състояние е.  Той се чуди и не може да повярва. Знае се, че когато в цеха пристигне някой от тримата експерти, всички изпълняват предписанията за безопасна работа, слагат ръкавици и т. н. Човекът недоумява как може да е станало. Каквото и да е причината за трагедията, едно е ясно- имало е много, много взрив.
   Съобщава се за 15 загинали.

                                                         frognews.bg/news_77386/V-Radev-za-Frog-Imalo-e-desetki-tona-poveche-vzriv-ot-dopustimoto                            Източник:"FROGNEWS>BG"



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Ето коментар от ФБ:
02.10.2014 23:38
Ani Angels

По думи на Христосков заводът в Горни Лом щял да затвори завинаги. Без значение,че това е единственото по-голямо предприятие, в този район на западналия северозапад, даващо препитание на значителен брой хора. Значи хората от региона ще дадат двойна жертва-веднъж кръвна, втори път ще загубят мизерно заплатените си работни места, затова, че някакви чиновници не са си свършили работата. Но по логиката на Христосков трябва да се закрият и работните места на въпросните чиновници. А всички отговорни лица и наблюдаващи случая медии са много загрижени и покрусени за случилото се, и се правят, че не са и чували, че във всички военни заводи у нас, без изключения, хората работят в ужасни условия и за минимални заплати.
Един пример – в завода Арсенал работят около 6000 души, като 80 процента от тях работят на минимални заплати. Според прокопиевия ”Капитал” продажбата на Арсенал ‘99-та е пример за успешна приватизация, защото 2011, ГЕРБ, по думи на „Капитал”, забележете „се престрашават” да продадат блокиращата държавна квота от 35% на мажоритарния собственик за сумата цели от 15 млн лв, която пък е пет-шест пъти по-голяма от двата и половина милиона лева, за които са придобити 51% от собствеността на завода през 1999г.,тоест за 12 години заводът се е развивал добре, щом държавата е получила в пъти повече пари за дяловете си, отколкото през 99-та. Малко преди да бъде приватизиран завода, той естествено е докаран на ръба на фалита, а работниците, чиито заплати до скоро са били едни от най-големите в промишлеността, изведнъж се оказват месеци наред без заплати. Малко след това мажоритарния дял е купен от главния инженер на завода Николай Ибушев, и всички уж си отдъхват, но за малко. Започват масови съкращения, на хиляди, а после преназначения на хиляди на по-ниски заплати, и така много пъти през годините, докато се стигне до днешната ситуация масовата заплата в този колосален завод за оръжие да е 350 лв. А Николай Ибушев междувременно се обзаведе със завод в Америка, 30 години по-млада булка, бебе, и един инфаркт покрай всички тези вълнения.
Има и друго – 2011, малко преди или след като държавата, в лицето на ГЕРБ, се „престрашава” да продаде стратегическата си квота, за пръв през цялото си съществуване, заводът затваря врати почти изцяло и хиляди работници са пуснати в неплатен отпуск за около 20 дни. Месецът е февруари и един от най-студените от десетилетия.
След като отваря, отново следват хиляди съкращения и преназначения.
В аналогична на арсеналската ситуация от 99-та година, в момента се намира и ВМЗ Сопот. Огромни задължения, неизплатени с месеци заплати на работниците и дитирамби и пожелания от капиталци за същата щастлива като на Арсенал приватизационна съдба. Ето буквалния цитат от статия на "Капитал" за пълната приватизация на Арсенал, публикувана 26.10.2011: „Сега можем само да си пожелаем и толкова успешна приватизация на изцяло държавното ВМЗ, макар да не се надяваме особено. И там финансовите данни тънат в мистерия, но от това, което се знае ще е успех, ако се намери и някой склонен просто да го вземе срещу ангажимент да покрие натрупаните му задължения.”

Тези хора днес си имат служебно правителство, част от което е и Христосков, човекът, който ще затваря завинаги приватизирания завод „Миджур” в Горни Лом.

П.С. Имам приятелка, която работи от 9 години на минимална заплата в Арсенал. Онзи ден я попитах имало ли е наскоро нещастни случаи и ето какъв беше буквалния й отговор: "От две години нямаме починал. Но преди това случаите бяха зачестили, та ръководството тогава събра пари от работниците, за да даде курбан за здраве. Извикаха и поп, и оттогава нямаме смъртни случаи.”

Беше напълно сериозна.
цитирай
2. emi1ts - Благодаря за информацията!
02.10.2014 23:59
Аз лично оставам без думи от всичко което се случва! Най-вероятно ,ще има още
потресаващи разкрития свързани с тази трагедия!
цитирай
3. paciencia - Отново трагедия, Еми!
03.10.2014 16:29
Поредната...до кога ли? Дано да е последната. Жалко за загиналите, за семействата им. Ужасно е да си представиш, че синът, съпругът, бащата...завинаги си е отишъл, без да има време да се сбогува. Благодаря за постинга!
цитирай
4. emi1ts - Много тежки въпроси!Много тъга!
03.10.2014 16:46
На мен ми звучи изумително в днешно време да умират хора по този начин!
Съпричастни сме с болката на сънародниците ни!Трябва да помним тези трагедии с
надеждата ,дано не се повтарят!
Благодаря за изказаното съпричастно мнение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1713639
Постинги: 583
Коментари: 3953
Гласове: 30815
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031