Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2018 09:09 - 11.11.18
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 3997 Коментари: 13 Гласове:
19

Последна промяна: 11.11.2018 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
   *
image

Уорън Бъфет: "Най-важният урок в живота няма нищо общо с парите и се свежда до една дума..."

Източник: https://dama.bg/article/uorun-bufet-naj-vazhniiat-urok-v-zhivota-niama-nishto-obshto-s-parite-i-se-svezhda-do-edna-duma/23032/ © Dama.bg

Изпълнителният директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет рядко греши, особено когато става въпрос за инвестиции и иновации. Както повечето от нас знаят, Оракулът от Омаха притежава мъдрост, която надхвърля индустриите, поколенията и културите. И тази мъдрост, колкото и да е обичайно чувствителна, обикновено е точно на мястото си. Подобно на истината, която казва:

 

 „Ако си стигнал до моята възраст и никой няма добро мнение за теб, не ми пука колко голяма е банковата ти сметка, твоят живот е бедствие.“

 

Това казва Бъфет веднъж пред група ученици от Технологичния институт в Джорджия, когато го питат за определението му за успех. Днес ще разберем защо успехът не се определя от богатството, властта, славата или колко скъпи играчи притежаваш преди да напуснеш този свят.

 

 Мярката на Бъфет за успех се състои в една дума: Любов!

 

Като част от същия цитат, който е отразен и в биографията му "Снежната топка: Уорън Бъфет и бизнесът на живота" от Алис Шрьодер, Бъфет допълва:

 

"Когато станете на моята възраст, наистина ще измерите успеха си в живота с това колко от хората, които искате да ви обичат, всъщност ви обичат. Познавам много хора, които имат много пари и в тяхна чест се организират вечери и се кръщават болнични крила. Но истината е, че никой не ги обича. Това е най-добрият тест за това как сте изживели живота си. Проблемът с любовта е, че не можеш да я купиш. Можеш да си купиш секс или вечеря, но единственият начин да получиш любов... е да бъдеш мил. Много е дразнещо, ако имаш много пари. Мислиш, че можеш да напишеш чек: "Ще си купя любов от милион долара." Но не става така. Колкото повече любов даваш, толкова от нея ще получиш!"

 

 Нека изясним: най-важният урок и краен тест за един живот няма нищо общо с парите, а всичко е свързано с най-силната емоция, която едно човешко същество може да усети: любовта!

 

Като третия най-богат човек в света и почти навършил 90 години, Бъфет е живял и продължава да живее с това, в което вярва и с ангажимента си към филантропията, като "Giving Pledge", която кани най-богатите хора на планетата да обещаят голяма част от богатството си за благотворителни каузи.

 

Може би се чудиш как обикновените работници, лидери, мениджъри и предприемачи с големи идеи могат да живеят според принципа "колкото повече любов даваш, толкова повече тя се връща при теб"? Какво трябва да направиш, за да те обичат другите, така че, когато си готов да се оттеглиш, те да ти отвърнат с възхвала, одобрение и възхищение и да кажат на света: "Той обичаше"?

 Ето няколко начина, чрез които можеш да поставиш тази практическа любов в действие, ако си достатъчно смела:

 

1. Мисли и действай безкористно, без да очакваш нищо в замяна Законите на любовта са реципрочни, но някой трябва да направи първия ход - защо не го оставиш? Когато решаваме първо да обичаме някого - дали да повдигнем духа на колега с насърчаване, да помогнем за развитието на служител чрез ръководство, или да вложим дълбоки значение и цел в работната роля на някого, любовта се връща с пълна сила при нас чрез уважение, възхищение, доверие, лоялност, ангажираност и дискреционни усилия.

 

 2. Избери култура на любов Бъфет казва: "Обичам всеки ден и работя само с хора, които харесвам. Няма работа в света, която да е по-забавна от тази да управлявам Berkshire и се смятам за щастливец, че съм именно тук." Работата може да бъде еднообразна, политическа и изпълнена с токсични личности, но най-добрите брандове на планетата (и може би собствената ти компания) са места, където хората обичат да идват на работа, защото лидерите показват практическа любов (с резултати) и работниците усещат положителност и зареждане. Което и клише да предпочиташ - "културата е цар" или "култура яде стратегия за закуска" - доказателствата са ясни: когато споделяте едни и същи ценности, етично поведения, вярвания и норми в психологически сигурна среда, всеки отделен сътрудник е уникално позициониран да даде и да получи любов без страх от възмездие. Това води до високоефективна компания, която ще привлече и други, подобно мислещи хора.

 

 3. Спазвай "платиненото правило" Запознати сме с универсалното златно правило: "Отнасяй се към другите така, както би искал да се отнасят и те към теб". Но платиненото правило води до ново ниво на любов: "Отнасяй се с другите по начина, по който искат". Ето какво казва Дейв Кърпън, автор на "Изкуството на хората", за това правило:

„Златното правило, колкото и голямо да е, има ограничения, тъй като всички хора и всички ситуации са различни. Когато следваш платиненото правило обаче, можеш да си сигурен, че действително правиш това, което другият човек иска и си уверен в по-добрия резултат.“

От само себе си се разбира, че това е свързано със способността ти да демонстрираш емоционалната си интелигентност и по-конкретно съпричастност - това подценява лидерската сила на любовта, когато си представяш света или ситуацията от гледната точка на някой друг, а не от твоята собствена.

 

4. Прави това, което обичаш В заключение един последен цитат на Бъфет: "В света на бизнеса най-успешни са хората, които правят това, което обичат". Помисли за това. Мислила ли си за това и работата си? Повечето хора приемат за даденост парите, ползите за здравето и сигурността на работното място, въпреки че може да не харесват работата си и да желаят да правят нещо друго - нещо, което всъщност обичат. Да правим това, което обичаме, е основен фактор за нашето щастие. И, по-важното - да знаеш какво обичаш трябва да бъде основен приоритет. Ако не си наясно какво обичаш, значи първата ти стъпка е да го откриеш!

         image




Гласувай:
19



Следващ постинг
Предишен постинг

1. codetroina - ... Принципа на ДАО, и нищоправенето на Кастанеда, и шамара на Христос..
11.11.2018 09:18

"Отнасяй се с другите по начина, по който искат".

харесах, ем4и..
гушка..
да живее Свободата..
цитирай
2. emi1ts - Благодаря!
11.11.2018 10:19
codetroina написа:

"Отнасяй се с другите по начина, по който искат".

харесах, ем4и..
гушка..
да живее Свободата..

Радвам се,че ти хареса!Хубав ден!
цитирай
3. vesever - Съгласна съм. И все пак. . . да гов...
11.11.2018 14:03
Съгласна съм. И все пак...да говориш за Любов е едно, да я показваш на дело и в действителност е съвсем друго.

Ако този човек наистина дава голяма част от богатството си за бедните, тогава думите му биха имали стойност.
Хубава неделя, Еми!
цитирай
4. emi1ts - Благодаря Веси!
11.11.2018 14:25
vesever написа:
Съгласна съм. И все пак...да говориш за Любов е едно, да я показваш на дело и в действителност е съвсем друго.

Ако този човек наистина дава голяма част от богатството си за бедните, тогава думите му биха имали стойност.
Хубава неделя, Еми!


Съгласна съм с теб.Важното е казаното да е доказано с дела и резултати.
Ето линк от "ЕXPERT :https://www/Uoryn-Byfet-dari-za-blagotvoritelnost-34-mlrd-dolara--685923 където са посечени сумите които са дарени от Уорън Бъфет за благотворителност:"..Въпреки че е сред най-богатите хора в света, инвеститорът Уорън Бъфет е известен със скромността си - той все още живее в къщата, която е купил преди няколко десетилетия с жена си, има само една кола, а огромна част от парите си дава за различни каузи.
Последното му дарение е с внушителен размер 3,4 млрд. долара. Сумата е от негови акции на компанията му Berkshire Hathaway и ще отиде за пет фондации, една от които е тази на приятеля му Бил Гейтс, пише Fobres.
Въпросните организации работят в различни области - от здравеопазване и образоване през помощ за бежанци до опазване на околната среда и развитие на изкуствата.
Бъфет е споделял многократно, че предпочита да дарява на фондации на хора, които познава лично, защото така е сигурен, че парите наистина ще отидат там, където са нужни. С настоящото му дарение общата сума, която той е дал за благотворителност, става 31 млрд. долара.
Инвеститорът е част и от The Giving Pledge, за което вече сме ви разказвали - това е официално обещание на някои от най-богатите хора в света да оставят по-голямата част от парите си за благотворителност след смъртта си. Освен Бъфет, този ангажимент са поели и Бил Гейтс, Марк Зукърбърг, Майкъл Блумбърг, Ричард Брансън, Пол Алън и други. "
С пожелание за хубав ден Веси!
цитирай
5. donchevav - Интересен материал! Споделям в...
11.11.2018 21:11
Интересен материал! Споделям всичко написано - за нищожността на парите сами по себе си, за потребността да даряваме любов, за необходимостта да се отнасяме към другите по начина, по който те искат /не като безпринципност или лицемерие, а с тънък усет и разбиране за особеностите на човека отсреща, за неговите ценности и потребности - само така бихме могли да се предпазим от досадата на натрапеното, ненужно добротворстване/. Съгласна съм и с правилото "Прави това, което обичаш". Нямам представа какво е да работиш нещо, което не харесваш, не те увлича, не те удовлетворява, което ти носи само досада и негативи... сигурно е ужасно! Що се отнася до благотворителността, някога ни учеха, че е буржоазно лицемерие. Вече знам, че всъщност може да бъде нещо много благородно и когато е от добри подбуди, е само по себе си акт на поставяне на духовното над материалното, своеобразно въздигане на личността, а от друга страна, някаква форма за запълване дефицита на справедливост в общество, в което хората са поставени в условия на чувствително социално неравенство. Вярно, не решава кардинални проблеми, но помага на много хора. Така че нека има повече благодетели, особено в свят като нашия, в който държавата не може да гарантира дори най-елементарните потребности на своите граждани - от храна и топлина...
Благодаря за интересната статия, мила Еми! Поздрави и прегръдки!
цитирай
6. emi1ts - Благодаря мила Вени!
11.11.2018 21:52
От сърце благодаря за приятелското,искрено споделяне което разкрива твоят чудесен характер,сетивност и още по-прекрасни разбирания в дълбочина по тези важни житейски въпроси. Единомислието ни отново ме вълнува ,радва и ме прави щастлива!Да ,голямата разлика се състои в това да обичаш- да обичаш това,което правиш,да обичаш да радваш хората,да си съпричастен и още повече когато можеш да дадеш!Наистина ще е прекрасно да има повече благотворители и благодетели в тези нелеки дни в днешно време!Пожелавам ти всичко най-хубаво и добро мила Вени!!С пожелание за хубава вечер!Прегръщам те!
цитирай
7. batogo - !!!:))) Поздравления и благодарности, Еми1!
12.11.2018 07:03
Според мен, който не обича себе си, не може да обича нищо и никого. Затова обикнете себе си и ще се превърнете в извор на любов за всичко около вас.
Светъл ден!
цитирай
8. emi1ts - Благодаря Огнян!
12.11.2018 07:41
batogo написа:
Според мен, ойто не обича себе си, не може да обича нищо и никого. Затова обикнете себе си и ще се превърнете в извор на любов за всичко около вас.
Светъл ден!

Благодаря за прекрасното и важно допълнение!Нека да бъде постигнато от всеки това и според мен фундаментално условие!С пожелание за всичко хубаво и добро!Светли дни Огнян!
цитирай
9. emi1ts - - към codetroina
12.11.2018 09:01
Здравей!Има няколко важни за мен основания поради които няма да одобря коментарът ти от тази сутрин :

- 1. Темата която поставяш е различна от тази тук макар да има известна връзка ! Смесваш темите по един много неприятен, дразнещ бих казала безогледен начин без достатъчно информация и без да е в интерес на разкриване истината конкретно за всяка тема!

- 2.Този твой коментар противоречи на вчерашното ти изказване ,което за мен говори за много силна непоследователност и по-скоро липса на собствено мнение!Не уважавам такива позиции!

- 3. Както виждам се възползваш вече от възможността да развиеш тази тема в твоя блог!Успех!Да те предупредя предварително че няма да участвам в нея! Хубав ден ти пожелавам!
цитирай
10. troia - Здравей!
12.11.2018 14:58
Чудесен постинг. Много ми хареса.
Влизам за втори път.:)
Поздравления!
цитирай
11. emi1ts - Благодаря!
12.11.2018 22:51
troia написа:
Чудесен постинг. Много ми хареса.
Влизам за втори път.:)
Поздравления!

Благодаря за поздравите и добрата оценка!Всъщност тя изцяло принадлежи на авторът на публикацията в © Dama!С пожелание за хубава вечер!
цитирай
12. nedovolen - Публикацията е показателна. Мо...
19.11.2018 06:30
Публикацията е показателна.
Момента на кликване - 11.11 09:09 - 11.11.18
с толкова повтарящи се цифри говори за интензивно променящ се човек в правилната посока. Не оценям, отбелязвам.
:)))
цитирай
13. emi1ts - Благодаря!
19.11.2018 07:58
nedovolen написа:
Публикацията е показателна.
Момента на кликване - 11.11 09:09 - 11.11.18
с толкова повтарящи се цифри говори за интензивно променящ се човек в правилната посока. Не оценям, отбелязвам.
:)))

Полезно е и според мен човек да се стреми да забелязва детайлите:).С пожелание за хубав ден и успешна нова седмица!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1712181
Постинги: 583
Коментари: 3953
Гласове: 30807
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031