Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2018 09:58 - 26.07.18
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 2195 Коментари: 11 Гласове:
16


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

За Истината, Лъжата и Всичко останало…
  от queen_blunder
 BgLOG.net, Размисли 

https://bglog.net/nachobrazovanie/post/%D0%97%D0%B0-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0--%D0%9B%D1%8A%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8-%D0%92%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BE-
 
      image

    Когато един човек те излъже веднъж, не е приятно, но не го отхвърляш и продължаваш да му се доверяваш.

Когато същият човек те излъже втори път, отново се опитваш да оправдаеш постъпката му – че може да е било някакво недоразумение, или да е било неволно. Макар че известната теория (която винаги се потвърждава) гласи, че ако те излъжат втори път, винаги има и трети.

Да, обикновено има трети път, при който вече – няма как! - ти самият проглеждаш, осъзнавайки, че човекът има проблем. След четвъртия, петия път и нататък уважението към него започва да намалява до степен той да не бъде забелязван, сякаш е прозрачен.

Общо взето така се развиват нещата при мен, тъй като не ми е присъща детската наивност – натрупала съм достатъчно много житейски познания за света и хората. Естествено - няма да седна да тръбя на всеослушание кой какъв е – лъжец, манипулатор, подлец, интригант и т. н., тъй като е под достойнството ми. Е, мога да поплача на нечие приятелско рамо, че съм била подведена, и толкоз.

След n броя лъжи човекът, който ме е разочаровал, спира да съществува за мен в качеството си на значима и стойностна личност, без значение кой е той, какво положение заема в обществото и с какво име се ползва. Явно това, моето, е нещо като защитна реакция против последващи разочарования. Ако с въпросния човек ме свързват делови отношения, въпреки промененото си отношение към него, запазвам любезния си тон на разговор при общуване. Нямам право да го съдя, нали?

imageСмятам обаче, че без доверие е невъзможно да се общува. Изгубвайки го, ние късаме връзка, разрушаваме приятелство, съсипваме бъдещо ползотворно сътрудничество.

Прави ми впечатление, че голяма част от хората не преживяват така тежко (като мен) лъжата с нейните многобройни и разнолики проявления. Не й обръщат специално внимание, особено ако тя не е свързана с някакво лично ощетяване – морално или материално. Някак си, като че ли ние, българите, които живеем във време на икономическа и духовна криза, сме попретръпнали спрямо отрицателните прояви в живота. Може би, защото ги срещаме на всяка крачка и нашите сетива неусетно започват да се притъпяват.

Лъжата, като грозно и недостойно явление, не само е един от инструментите на държавната ни политика и управление, не само е оръдие на медиите, чрез което те манипулират поднасяната информация, но, за жалост, лъжата е пуснала дълбоки корени в нашия живот и във взаимоотношенията между обикновените хора, каквито сме ние всъщност. Казвам „за жалост”, защото съм убедена, че няма нищо по-красиво и топло от искреността между човеците!
 
Темата за Лъжата и нейния прекрасен антипод – Истината ме вълнува по принцип. Отвреме-навреме сядам и написвам по нещичко, защото изпитвам потребност да го изразя с думи. Преди няколко месеца написах това: Видове лъжи.doc. А още по-рано ето това: В името на истината.doc. ....

...И накрая… Толкова е кратък живота ни, че не си заслужава да се изгубваме като хора заради желанието си да се домогваме до облаги и слава и да се представяме за такива, каквито не сме…

image

 




Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katan - Доверието ...
26.07.2018 10:37
За мен е много важно "нещице":).
Лъжата е втора природа за някои хора. Не могат да живеят без нея, а още по-лошо е, че си вярват.
Не контактувам с такива хора не след третия път, а още след първия. Понякога ми се налага, но отношението ми към тях е "разсеяно".
За мен лъжата е широко отворена врата към всички останали пороци.

"Толкова е кратък живота ни, че не си заслужава да се изгубваме като хора заради желанието си да се домогваме до облаги и слава и да се представяме за такива, каквито не сме…".

Благодаря ти за постинга, мила Еми!

Поздрави и хубав ден!
цитирай
2. emi1ts - Благодаря мила Катя!
26.07.2018 10:54
katan написа:
За мен е много важно "нещице":).
Лъжата е втора природа за някои хора. Не могат да живеят без нея, а още по-лошо е, че си вярват.
Не контактувам с такива хора не след третия път, а още след първия. Понякога ми се налага, но отношението ми към тях е "разсеяно".
За мен лъжата е широко отворена врата към всички останали пороци.

"Толкова е кратък живота ни, че не си заслужава да се изгубваме като хора заради желанието си да се домогваме до облаги и слава и да се представяме за такива, каквито не сме…".

Благодаря ти за постинга, мила Еми!

Поздрави и хубав ден!

Радвам се ,че разбиранията ни съвпадат по отношение на тези особено важни теми за истината и лъжата и в настоящия момент от действителността ни.Благодаря и за добавената от теб мъдра мисъл ,че:" ...лъжата е широко отворена врата към всички останали пороци." От друга страна и според мен доверието е нещо много важно и ценно за градивни взаимоотношения между нас хората.С пожелание за прекрасен ден мила Катя!
цитирай
3. ivoki - Доверието се гради
26.07.2018 16:11
с години, но се срива ма миг..... :-(
цитирай
4. emi1ts - Благодаря Иво!
26.07.2018 16:37
ivoki написа:
с години, но се срива ма миг..... :-(

Вярно е споделеното от теб.Който знае колко ценно е спечеленото доверие не бива да забравя това.С пожелание за хубав ден!
цитирай
5. donchevav - Не обичам крайностите, предпоч...
28.07.2018 17:04
Не обичам крайностите, предпочитам мекотата на естествените човешки отношения, където всичко се случва според конкретните обстоятелства, а съвкупността от вариативни отношения между доброто и злото, красивото и грозното, реалното и измисленото, истината и лъжата прави ни повече, ни по-малко онова прекрасно, неповторимо чудо, наречено живот. Думата "лъжа" битува в речника с две свои значения: "това, което не отговаря на действителността, неистина" и "измама, заблуждение". Когато някой си послужи с измама пред мене, рядко му давам втори шанс, просто ми е трудно отново да му повярвам. А неистината като бягство от действителността приемам, мисля, че понякога е необходимото зло, което лекува наранената душа и осмисля безрадостния живот. Помниш благородната лъжа на Моканина, избликнала от обичта и човешката му болка и съпричастност? Или Елин-Пелиновия Благолаж: "Защо ти е истината? Да взема да ти разправям, да речем, за дрипавите гащи на дядо Тодор или за смачканата калимявка на дядо поп? Или да ти разправям за нас, голи-голтаци, дето сме тръгнали, с коси на рамо и с просеник в торбата, да бием път цяла седмица до Тракия на коситба? Всичко това, приятелю, е истина. Ама защо ти е тая пуста истина?"
А що се отнася до измамата, демагогията, престъпното заблуждение, в което постоянно ни държат властимащите и послушните им медии - това е друга тема. Не се наемам да я коментирам - за това трябва друга нагласа и съвсем друг ресурс:)))
Отново чудесна тема, даваща поле за размисъл, за споделяне и дебати.
Благодаря ти, мила Еми! Прегръдка!
цитирай
6. emi1ts - С голям интерес и удоволствие пр...
28.07.2018 19:09
С голям интерес и удоволствие прочетох споделеното от теб.Да, наистина на доста хора определено ни е ясно,че измамата и съзнателните опити за заблуда водят несъмнено да загуба на доверие и всеки решава за себе си за колко време и колко дълго може да си позволи да дава кредит на доверие.Всъщност тази тема има връзка с предишния ми постинг и за това колко обективност и желание за постигане на истината имаше в действията на политиците и съдействащите им в целия процес и как напълно основателно с действията си губят доверието ни.Освен това забелязвам все по- често в общественото пространство и в медиите се избягва употребата на думи като лъжа,кражба която се замества примерно с присвояване,което според мен е некоректно и измамно.Въобще тези теми наистина доста ме вълнуват и мисля,че трябва да се говори и обсъжда по тях.
Колкото до това което споделяш за неистините, според мен става въпрос за неща като въображе ние, фантастиката и не на последно място и мечтите - все неща които ни носят вдъхновение и ентусиазъм .Поне моите разбирания за тези "неистини" както се изразяваш са такива и аз съм убедена в особено ценното и благоприятно въздействие което оказват в живота ни.Благодаря ти отново за милите думи и за споделеното от теб ,което за мен е особено ценно.С пожелание за хубава вечер и добро настроение мила Вени. Прегръдки мила приятелко!
цитирай
7. nebonebo - Доверието...
31.07.2018 18:50
Вяра в човека. Безусловна, като любовта. Поставят ли ти условие - край. Еми, много може да се пише по тематиката в постинга ти. И много са дълбоки причините за загуба на доверие. Всеки сам за себе си е прав. Времето е факторът, измерващ правотата на другия...
Поздрави и благодарност за публикуваното от теб!
цитирай
8. emi1ts - Благодаря Дени!
31.07.2018 20:09
nebonebo написа:
Вяра в човека. Безусловна, като любовта. Поставят ли ти условие - край. Еми, много може да се пише по тематиката в постинга ти. И много са дълбоки причините за загуба на доверие. Всеки сам за себе си е прав. Времето е факторът, измерващ правотата на другия...
Поздрави и благодарност за публикуваното от теб!

Да, наистина е сложна тема и много важна обаче и е необходимо човек да достигне дълбоко в своята същност и разбирания за да намери своите отговори.Според мен, безусловната любов е една велика цел, със стремежът към която се усъвършенстваме като човеци.Доверието е също в пряка връзка с този процес.В живота си срещаме много и различни хора.Уникалността на всеки предполага различно ниво на прогрес в тази посока.За това и взаимоотношенията ни не могат да бъдат идентични.Има хора(обикновено най-близките ни и хора,които много кратно са доказали ,че можем да им имаме доверие )по отношение на които сме най- близо до проявата на безусловната любов и доверие.За съжаление има и много други,които с поведението си показват ,че все още не заслужават такова пълно доверие.Това не означава,че те не биха могли да се променят ,особено когато осъзнаят колко е важно доверието за всякакъв вид взаимоотношения -в семейството, работата, обществото.Всеки човек е уникален и според мен докато е жив тази надежда съществува.Нека повече хора осъзнаваме тази ценна и важна необходимост.Според мен прекият път към печелене на доверие е да сме искрени,честни и да се стремим да казваме истината .Благодаря ти Дени за споделените размисли с които размисли и мен.Поздрави с пожелание за хубава вечер!
цитирай
9. ikra - Привет :)
31.07.2018 21:22
Много вярно! Въпреки че често се доверяваме, защото искаме нещата да изглеждат по друг начин, който няма да нарани и отблъсне отсрещната страна. Това често изиграва лоша шега, защото нещата се влошават с времето. Примерите в тази насока са твърде много...
Приятна вечер :)
цитирай
10. emi1ts - Благодаря!
31.07.2018 21:50
ikra написа:
Много вярно! Въпреки че често се доверяваме, защото искаме нещата да изглеждат по друг начин, който няма да нарани и отблъсне отсрещната страна. Това често изиграва лоша шега, защото нещата се влошават с времето. Примерите в тази насока са твърде много...
Приятна вечер :)

Съгласна съм.Когато се предоверяваме въпреки доказателствата за обратното освен,че се чувстваме наранени нещата се влошават и за двете страни.Благодаря отново за споделеното. С пожелание за хубава вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1711206
Постинги: 583
Коментари: 3953
Гласове: 30807
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031