Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 14:59 - 21.09.17
Автор: emi1ts Категория: Други   
Прочетен: 2226 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 21.09.2017 16:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   Същността на човечността

от Орлин Баев, May 27, 2009


image

Да си човечен! Да имаш качествата, които могат да те определят като Човек - с главно Ч ! Да те направят различен както от животните, така и от изкуствения интелект. Какво е да си човечен Човек?

Дали най-човешкото в човека е логиката, колкото и брилянтна да е. Дали това е коефицентът на рационална интелигентност, скоростта на процесиране на информацията? Или добрата и услужлива и достатъчно обемна памет? Всичко това, при това в много по-голяма степен го имат компютрите. Съвременният изкуствен интелект както е тръгнало, съвсем скоро ще се доближи до андроидите от фантастичните филми и книги. ИИ вече се учи, променя се сам в различен контекст, ноже да бъде програмиран за оцеляване и самозащита, има дори еквивалент на метакогниция, самосъзнание - изследване и наблюдение на собствените познавателни процеси... Е, няма емоции, но и те могат да му бъдат програмирани - имитирани.

А дали човешкото в човека са страстите - гнева, страха, ревността, завистта, агресията, похотта. Или дори техните сублимирани вътрепсихично и в социалното общуване еквиваленти - спортната бизнес агресия, кариерна страст, сервилното нагаждане, собственическото отношение към половинката, съчетаното с интелект хитро прецакване на другарчето по бизнес, силовото контролиране на брата чрез икономически, политически и физически механизми, любовта към половинката (и само към нея). Та дори и любовта към познанието, вложена в научен рисърч. Това ли е човешкото в човека? Всички тези страсти са притежание и на по-малките ни братя - животните! тяхната социално - психична сублимация ги представя в пофин вид, но естеството им е същото. Дори страстта към познание може да се разглежда като сублимация на нагона за оцеляване преминаващ през филтъра на интелекта. Дори майчината любов, тази жертвеноотдадена преданост - дори и тя е присъща в животинското "царство". присъща му е предаността, прощаването, отдаването, радостта, дори нежността.                                                     image

Може би, за да дефинираме Човешкото, по-добрият подход е да помислим какво освен интелекта и чувствата е присъщо на човека. Защото интуитивно коректният развой на темата би бил, че един силен и здрав разум е част от Човека, а една чиста и безусловна обич - също. Макар че животните имат тази обич също, а ИИ има разум по-силен от човешкия. Ако се отплеснем в религиозни вярвания, бихме казали, че човешката душа и дух са истински човешкото в нас. Това за съжаление са само хипотетични параметри на възможностите ни, не и научни, не и обективно познаваеми не само от науката, но и на индивидуално ниво. Защото едно радостно чувство или любовно сливане перфектно могат да бъдат проследени чрез съвременните невронаучни и биохимични изследвания, а субективното душевно преживяване да бъде отнесено към фино удоволствената перцепция на мозъка ни. Но какво - какво е човешкото в Човека?
imageЗа мен това е една свързаност с Живота и Вселената, една вътрешна връзка със сърцето на нещата и вечните закони на този живот, записани в самата му тъкан. Една отговорност към собствения и на по-малките ни братя живот (животните и растенията например). Отговорност към планетата ни и ролята ни на жители на Космоса. Човешка е жертвата в името на идеал, принцип, живот. Човешко е търсенето на смисъл отвъд оцеляването и осигуряването. Човешка е съзнателната доброта! Човешка е прошката!






Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. donchevav - Този есеистичен текст ме докосна - ...
22.09.2017 00:03
Този есеистичен текст ме докосна - особено във втората си част.
В какво да търсим проявленията на човешкото? В грешката и в прошката, разбира се. И в добротата, в обичта. В умението за приобщаване към другостта, в разбирането, съпричастието, съчувствието и отзивчивостта. Човешкото има много измерения - и всяко едно от тях ни дава основание да възкликнем като големия хуманист, позабравения днес писател М. Горки: "Човек - това звучи гордо!"
Поздрави, мила Еми! Хубави празнични дни!
цитирай
2. emi1ts - Благодаря мила Вени!
22.09.2017 08:06
donchevav написа:
Този есеистичен текст ме докосна - особено във втората си част.
В какво да търсим проявленията на човешкото? В грешката и в прошката, разбира се. И в добротата, в обичта. В умението за приобщаване към другостта, в разбирането, съпричастието, съчувствието и отзивчивостта. Човешкото има много измерения - и всяко едно от тях ни дава основание да възкликнем като големия хуманист, позабравения днес писател М. Горки: "Човек - това звучи гордо!"
Поздрави, мила Еми! Хубави празнични дни!

Да,докосващи мисли които подтикват към размисли за така ценното - да бъдем истински и човечни!И аз мисля ,че човечността има много измерения ,които е необходимо да преоткриваме за себе си !Според мен това е дълбокия смисъл заложен ни още от раждането!Човечността ,в проявата на която трябва да се усъвършенстваме цял живот!
Благодаря мила Вени за споделените стойностни размисли!С пожелание за хубави и надявам се все още топли есенни дни!Прегръдки!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: emi1ts
Категория: Други
Прочетен: 1701981
Постинги: 582
Коментари: 3951
Гласове: 30705
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031